Landelijk tuin in Laren

Voor dit tuin project in Laren werd eerst Peter Bouw Tuinen, een van de preferred partners van BURO BUITEN, ingeschakeld. Zij heeft de tuin, die vol stond met bebossing, geordend. Er hoefde niet veel van de tuin gesloopt te worden. Kwaliteit moet namelijk gespaard worden en kan gewoon verplaatst worden. Veel beplanting is weggehaald, maar een aantal bomen hebben we verplaatst en een nieuwe plek in de tuin gegeven.

Tijdens de tuin metamorfose werd ook de woning aangepakt. De opdrachtgever kocht het huis met een prachtige klimop tegen de gevel. Deze heeft veel aandacht nodig om mooi te houden. In eerste instantie werd daar advies voor gevraagd, maar als snel rolde dit uit tot het helpen met een ontwerp bij de nieuwe situatie. Want bij een nieuw exterieur, hoort ook een nieuwe tuin! BURO BUITEN is blanco gaan schetsen en heeft hier een conceptueel ontwerp bij gemaakt. Wat erg belangrijk was in dit tuinontwerp: symmetrie. Iets wat ook veel in de woning te zien is. In het tuinontwerp komen de volgende elementen naar voren: rust, de positie van de veranda, de bestaande bomen, organische en bijzondere vormen. Een voorbeeld van een bijzonder element is het kleine terras dat overloopt van binnen naar buiten.

Het belangrijkste voor dit project zijn de terrassen, de entree en het binnen-buiten gevoel.

Wanneer je alle elementen los van elkaar ziet, zou je zeggen dat dit een moderne, strakke tuin is. Echter wanneer je de tuin in zijn geheel ziet, vormt het een organisch en landelijk geheel. Er is goed nagedacht over de positie van het terras, de samenstelling van de lampen, de overkapping en de tegelpatronen die zijn gelegd. De opdrachtgever is een aantal maanden per jaar in Italië en daarom moest er iets bedacht worden om de beplanting in die periode water te geven. Daarvoor is een op maat gemaakt bewateringssysteem aangelegd. Onder de betonnen vloeren zitten druppelslangetjes waarmee de planten vanuit de bodem water krijgen.

Ook wat betreft het gazon wordt de opdrachtgever volledig ontzorgd. Hiervoor hebben we een maairobot geïnstalleerd die volledig geautomatiseerd is. Het laadstation van de grasmaaier bevindt zich onder het groen, waardoor deze natuurlijk en netjes weggewerkt is.

Een ander, nieuw element in de tuin is de kooikarper-vijver. Deze is top uitgebalanceerd, kijkend naar de hoogte en de ligging van de vijver. Hiervoor is gekeken naar de binnen-buiten verhoudingen en de looplijnen.

Deze mensen zijn gek op Italië en daarom zijn in het tuinontwerp Mediterraanse invloeden opgenomen. Zo staat er een grote olijfboom in de tuin en bijpassende poorten. Een soortgelijke poort kwam tuinarchitect Peter Bouw tegen tijdens een wandeling op Mallorca. Hij heeft een foto ervan gemaakt en deze in Nederland op maat laten namaken door een staalman. De ringen en krullen op de poort brengen het geheel in balans.

In het tuinontwerp is een verlichtingsplan opgenomen. Deze is op een speciale manier verwerkt; heel onopvallend, maar toch stijlvol!

De entree is zo ingedeeld, dat je met de auto overal kan komen. De oprijlaan begint breed en eindigt smal bij het huis. Ook kun je de auto naar de voordeur rijden in z’n achteruit, mocht het nodig zijn i.v.m. zware spullen sjouwen. Overal is over nagedacht; van de kiezels en het hek tot de wolkenstruiken.

Wilt u ook een architectonisch tuinontwerp waarin overal over is nagedacht? Neem contact op met BURO BUITEN.